Hyperventilatie

Als u hyperventileert, ademt u teveel in en te snel uit. Hierdoor verandert de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in uw bloed. Dat kan leiden tot hartkloppingen, pijn op de borst, benauwdheid, misselijkheid en duizeligheid. 

 

Acute en chronische hyperventilatie

Acute hyperventilatie kenmerkt zich door een plotseling gejaagde ademhaling, hartkloppingen, tintelingen of andere lichamelijke klachten. Angst en onrust zorgen voor nieuwe lichamelijke klachten. Zo'n acute aanval is beangstigd: veel mensen denken dat zij dood gaan. Zij worden zo bang voor een nieuwe aanval, dat zij terecht komen in een chronisch patroon met angst, paniek en hyperventilatie. Chronische hyperventilatie betekent dat u continu hyperventileert zonder dat u het zelf merkt. Dat geeft vage klachten zoals vermoeidheid, pijnlijke spieren, concentratieproblemen, een licht gevoel in het hoofd.

 

Wat kan ik voor u doen?

Ik zoek samen met u naar de oorzaak van uw hyperventilatie. Ik geef u informatie en laat u bewust worden van lichamelijke blokkades, door bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Gesprekken en oefeningen zorgen ervoor dat u blokkades afbreekt en ervaart u dat uw lichaam reageert op een angst of emotie als u hyperventileert. U leert ademhalingstechnieken waardoor u hyperventilatie kunt verminderen. U krijgt handvaten om een hyperventilatieaanval te voorkomen.

 

Meer informatie? Bel (0572) 360150 voor een afspraak of stuur een e-mail

 

 


Bel voor een afspraak of meer informatie (0572) 36 01 50 of stuur een e-mail.

Marleen Weultjes
Oefentherapeut Cesar

 

Collendoorn 10
8103 RJ Raalte
Telefoon 0572 360150
marleen@cesar-raalte.nl

KP logo

logo-cesar

logoVvOCM

pat beoordeling 92weultjes